miercuri, 19 noiembrie 2008

Head Rush Ajax - Prea multa interfata

Multi dintre voi se gandesc sa se duca in vacanta de pe-acum. Cel putin, eu unul numai la asta ma gandesc. Si sunt aproape sigur ca nu vreti sa va folositi zilele libere nefacand nimic util, sau, mai rau, sa cititi Codul lui DaVinci pentru a 3-a oara. Asa ca m-am gandit sa va dau niste mici sfaturi pentru ce ati putea citi. Da, carti. Carti adevarate, din hartie, nu carti online. Cel mai bine ar fi sa va refugiati undeva unde nu aveti acces la orice forma de internet, pentru a putea savura, de exemplu, o carte absolut geniala, Head Rush Ajax.

Nu este o carte pe care v-o recomand pentru adancimea metafizica: este o carte care chiar te invata cum sa-ti construiesti un website din cale afara de interactiv si, in acelasi timp, sa-ti dai seama cum sa vinzi snowboard-uri, cum sa-ti faci un filtru de cafea si chiar sa te uiti la un meci de box. Poate ca astea chiar sunt metafizice pana la urma :D.

Presupun ca daca ati ajuns pe pagina asta, inseamna ca stiti cat de cat sa programati in AJAX sau, cel putin, ati auzit de el. Dar, daca esti cumva un arhitect IT ce incearca sa nu devina un anacronism, cartea asta este o buna modalitate de a te aduce la zi cu ce se mai intampla pe Internet. Daca te inscrii cumva in una din urmatoarele categorii, mai mult ca sigur iti trebuie un update la cunostiintele tale:

- Esti convins ca cel mai important eveniment de actualitate in domeniul IT este anuntarea ALGOL68
-Ai auzit de NetWeaver si crezi ca este unul din noile,fandositele web tool-uri de la Macromedia
-Crezi ca pinguinul ala amuzant este logo-ul de la Google
-Crezi ca Microsoft a scos un nou limbaj de programare si acela este "C diez"

P.S.: daca nu stii ce este ALGOL68, stai linistit, esti prea tanar.

Si sigur trebuie sa-ti faci un update daca ai impresia ca AJAX are legatura cu fotbalul.

Insa nu stiu, cel putin din punctul meu de vedere, daca folosirea AJAX-ului este un lucru asa de bun. Multa lume este foarte multumita de simplitatea si standardizarea aduse de o aplicatie normala browser-based, dar, cu AJAX si Rich Internet Technology, interfata cu userul devine mai rapida, mai desteapta si mai colorata, mai plina de viata. Poate chiar prea mult pentru gustul meu. Imi place conceptia conform careia userul controleaza aplicatia, nu invers.

Problema este ca, ajutandu-se de Rich Internet Technology, orice designer poate face orice interfata cu userul. Este reteta perfecta pentru un haos total.

Loek Bakker spunea ca nu este nevoie de adoptarea culturii orientale in arhitectura. Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Imi surade ideea de gradina Zen - curata, ordonata, fundamentala - ca un inceput pentru iluminism. Ei bine, avem nevoie de aceste gradini si in interfata cu userul. Si nu ne apropiem de aceasta simplitate cu Rich Internet Technology daca este aplicata intr-un mod gresit.

Sa ne intoarcem, totusi, la carte. Este scrisa foarte bine, amuzanta, cu multe elemente vizuale si, dupa cum spune si autorul, construita exact dupa cum lucreaza creierul. S-ar putea sa va placa sau sa nu va placa acest stil de a scrie, sa aveti sau sa nu aveti fobie la cod, dar cartea este scrisa intr-o maniera simplista si consistenta. Poate ca este exact de ceea ce duceti lipsa intr-o lume cu Prea multa interfata.

Niciun comentariu: