Partea mai putin obisnuita (cel putin pentru tara noastra) este ca romanul este publicat direct pe telefoanele mobile. Citirea de carti pe mobile nu a luat prea mare avant pe aici pe la noi (sincer sa fiu cred nici macar nu a aparut), dar este o isterie imensa in Japonie cu acest subiect, unde cartile sunt trimise ca mesaje text.
Dar ce mi-a atras atentia a fost partea despre scanarea unui cod de bare de pe un tricou pentru a putea citi cartea. De fapt, tehnic vorbind, nu este un cod de bare ci un cod QR. Codurile QR sunt niste matrice binare bidimensionale , altfel spus, sunt niste patrate impartite in multe patratele mici, albe sau negre. Sunt imprimate pe anumite obiecte si, atunci cand sunt scanate, redirectioneaza userul la informatii online despre acel obiect. De exemplu, daca un autobuz opreste in statie si tu vrei sa vezi pe unde mai opreste, scanezi codul QR si esti trimis la o harta online a rutei autobuzului.
Besher, autorul romanului, a venit cu ideea smechera de a imprima tricouri cu un cod QR, care, odata scanat, redirectioneaza "victima" catre siteul romanului. Besher se lauda cu faptul ca este o premiera mondiala in istoria "meta-publishing". Eu inteleg din asta doar ca Besher a fost un vulpoi batran si a venit cu o idee foarte tare de comercializare a cartii. El nu s-a multumit doar cu ideea de promovare obisnuita a tricourilor pentru carti/albume/formatii/filme, tricoul lui si trimite lumea la acel obiect de pe tricou.
Cartea in sine ? Eu m-am oprit dupa primul capitol. Dau doar un citat din acest capitol sa va faceti o mica idee de ce m-am lasat asa de brusc :
"Archie was running dangerously low on his supply of pleasure-cells. He had just enough left for a few pints of Nokia lager and a remote romp with Molly Nivens, that buxom drone who worked for one of the rival agencies across town."
Hmm. Cred ca a incalcat xkcd Fiction Rule of Thumb
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu